Centraleuropa

Europakarta

Från 1300- till 1800-talet gick det en gräns tvärs genom Centraleuropa. På ena sidan fanns det Osmanska riket, på andra sidan det tysk-romerska. De två stormakterna låg ofta i krig med varandra och romer levde på båda sidor av gränsen. På den osmanska sidan var de uppskattade hantverkare och musiker. På den tysk-romerska anklagades de för att vara osmanska spioner och sågs som gudlösa och omoraliska.

 

Ett utdrag ur en ögonvittnesskildring

 

En reseskildring av en fransk 1800-talsförfattare berättar om det hemska intryck som "stölden" av romska barn gjorde på henne:
"En särskild dag, en hemsk dag för det folket, en dag som de fortfarande minns med fasa, dök soldater upp med vagnar och tog med sig alla barnen från zigenarna. De tog alltifrån nyavvänjda spädbarn till de nygifta, fortfarande i bröllopsklädsel. Det går inte att beskriva det stackars folkets förtvivlan. Föräldrarna kastade sig på marken framför soldaterna och klängde sig fast vid vagnarna som förde bort deras barn. De knuffades undan med pinnar och gevärskolvar, och eftersom de inte kunde följa efter vagnarna som förde bort det mest värdefulla de hade - sina små barn – tog flera föräldrar omedelbart livet av sig. Zigains ("zigenarna") kunde inte övertygas om nyttan av den uppoffring de utsatts för."

Källa: Mayerhofer, Claudia (1988).